Over mij

“Zo rond mijn 40ste jaar werd ik steeds een stukje zwaarder. Van nature ben ik geen slank poppetje, maar het ging nu ineens wel heel hard. Ik heb van alles geprobeerd om de kilo’s eraf te krijgen zodat ik weer met zelfvertrouwen in de spiegel zou kijken. Vaak lukte het wel om een begin te maken, maar daarna at ik de kilo’s er al snel weer aan. Tot ik bij de huisarts te horen kreeg dat mijn bloeddruk echt te hoog was en ik moest overwegen om medicijnen te slikken”

Ik besloot een specialist in te schakelen in de hoop dat het nu wel zou lukken. Iemand die met me mee keek, bijstuurde als het nodig was en me de informatie gaf die ik nodig had om een blijvende verandering door te voeren in mijn lifestyle. Die kilo’s ben ik blijvend kwijtgeraakt en het is mijn passie om vrouwen te helpen die ook zelf de regie willen pakken over hun lifestyle.

MIJN VERHAAL

In het pashokje van H&M probeerde ik me in januari 2018 wanhopig in een spijkerbroek maat 42 te wurmen. Een kansloze missie, dus moest ik nog een maatje omhoog. Maat 44. De broek was niet eens heel ruim. Met tranen in mijn ogen trok ik de spijkerbroek uit en hing alles terug in het rek. Hier lag mijn grens. Met 1,62 en een gewicht van 87 kilo was ik echt veel te zwaar aan het worden. 

Ik had steeds meer moeite met het strikken van mijn veters omdat mijn buik in de weg zat. Ik durfde niet naar mijn weerspiegeling in de etalage te kijken omdat ik daar zag hoe ik eruit zag. In een restaurant schaamde ik me als ik lekker zat te eten. Op het strand had ik het gevoel dat mensen naar me keken omdat ik te zwaar was. Want ik had mezelf met eten duidelijk niet onder controle. 

In het pashokje besefte ik dat ik het niet in mijn eentje kon. Ik wist wel hoe ik af kon vallen, maar niet hoe ik mijn gezonde gewicht ook kon vasthouden. Ik wist ook wel dat ik naar de sportschool moest, maar ik schaamde me om tussen die fitte mensen te staan. En ik had geen idee wat ik precies moest doen. Daarnaast had ik het te druk met zorgen voor het gezin, het huishouden, mijn werk en mijn sociale contacten. Om dan ook nog naar de sportschool te gaan waar ik me toch al niet thuis voelde vond ik lastig.

Ik besloot hulp in te schakelen van een specialist. Niet alleen om af te vallen, maar vooral om een gezond leven te kunnen leiden. Om te leren hoe ik een gezond eetpatroon kon creëren zonder alleen maar wortels en rauwkost te eten. Om te leren meer te bewegen zodat ik zonder hijgen de trap op kon lopen. Ik leerde door de coaching mijn eigen keuzes te maken. Voor de coaching realiseerde ik me niet dat ik het leven op zijn beloop liet. Dat ik zelf geen keuzes maakte en de omstandigheden liet bepalen hoe mijn dag liep.

 Door vaker nee te zeggen tegen mijn omgeving, maar ook tegen mezelf (bijvoorbeeld doelloos voor de tv zitten met een zak chips) kreeg ik meer grip op mijn dagen.

Hierdoor veranderde er meer in positieve zin.  Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn gezin. Er was meer tijd voor een spelletje, omdat ik vaker een avond reserveerde om gezellig samen te zijn. Dit was ook een goed signaal naar de kinderen die jou als ouder toch als voorbeeld zien.

Het is nu december 2022 en ik heb maat 38. Ik ben nooit meer teruggevallen in mijn oude lifestyle. Met hulp én omdat ik door het veranderen van mijn lifestyle al snel meer energie kreeg. Dat ik makkelijker mijn dag doorkwam was voor mij een eye opener. Het besef hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen. Het hebben van maat 38 is echt heel fijn, maar niet eens het belangrijkste. Het onbedoelde neveneffect is dat ik sinds deze tijd meer bewuste keuzes maak. Ik pak nu zelf de regie als ik dat wil en dat werkt goed voor alle partijen. Het aanpakken van mijn mindset en daarmee het veranderen van mijn lifestyle (ofwel mijn dagelijkse gewoontes) hebben impact gehad op hoe ik omga met eten, op de mate waarin ik beweeg en op mijn geldzaken. Domweg omdat er maar één iemand is die het beste voor jou kan zorgen, en dat ben jij. Alleen jij weet wat goed voor je is en waar je blij van wordt.

Ik wilde blijven genieten van eten. Eten is overal, het kan dus niet zo zijn dat eten je vijand wordt. Het mooie is, dat dat ook niet gebeurd is. Ik hoef niets te laten op het gebied van eten. Geen gekke diëten, dure maaltijdvervangers of shakes. Gewoon eten dat je in de supermarkt kunt kopen. Ik leerde hoe ik gezond en lekker kon eten. Ik leerde stoppen met emotie eten door goed na te denken of het nu echt hielp om nu iets lekkers te eten. Verdien ik dit nu echt omdat ik me klote voel, of verdient mijn lichaam dat ik mezelf voed in plaats van vul met iets vets.  

Betekent dit dat jij het op exact dezelfde manier moet doen als ik? Zeker niet, het gaat erom dat jij doet wat voor jou belangrijk is. Maar binnen jouw grenzen als je jouw doelen wilt bereiken. Dus wil je graag afvallen, dan kun je nog steeds lekker eten, maar niet meer zoveel als je eerst deed. De truc voor jou is om te doen waar je blij van wordt binnen de door jouzelf gestelde grenzen. Ik gun jou ook dat je weer blij in de spiegel kijkt en weer met energie door je dagen gaat!

Spreken we elkaar snel?

Liefs,
Sabine

Voel je je niet lekker in je lijf?

 

Als je je contactgegevens achterlaat neem ik vrijblijvend contact met je op om een kennismaking in te plannen. In dit gesprek bekijken we waar je tegenaan loopt en hoe ik je kan helpen om je (eet)gewoontes blijvend te veranderen.