Supplementen

Bijna iedereen in onze westerse wereld komt voedingsstoffen tekort. Vaak zijn dit ook mensen die van zichzelf zeggen dat ze voldoende groente en fruit eten volgens de schijf van vijf.

Dat kan wel kloppen, maar onze groente en fruit bevatten allang niet meer de vitamines, vezels en mineralen van pakweg ca. 50 jaar geleden toen die schijf van vijf gemaakt is.

Door onze industriële landbouwmethodes, gericht op een zo hoog mogelijke en voorspelbare productie worden kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en wordt er geteeld op verarmde grond.

Daarnaast zijn we de afgelopen decennia steeds meer fabrieksmatig eten gaan consumeren zoals voorgesneden groente, vers pakketten met daarin een gerecht dat per persoon te weinig groente bevat en koken we met pakjes en zakjes. 

We zijn aan het makkelijke eten zo gewend geraakt dat we dit lekker vinden en als normaal beschouwen. Dit leidt ertoe dat het de ‘norm’ is geworden dan 90% van al het eten in de supermarkt bewerkt is. Die norm is dus niet best.

Hierdoor is het gebruik van supplementen in feite geen luxe maar noodzaak.

Van alle supplementen die je kunt kiezen is Omega 3/Visolie het belangrijkste supplement dat ik aan iedereen aanraad.

Je maakt omega 3 niet zelf aan en moet dit uit je voeding halen. Omega 3 vind je vooral in vette, wilde vis. Dit krijg je alleen voldoende binnen als dit drie tot vier keer per week vette, wilde vis eet. Dat doet bijna niemand.

De vis die je koopt in de supermarkt maar vaak ook bij de visboer is over het algemeen kweekvis en bevat veel minder omega 3 omdat deze vissen voornamelijk graan als voer krijgen in plaats van algen die wilde vissen eten.  

Omega 3 is essentieel om overige vitamines en mineralen goed op te nemen. 

Omega 3 en Omega 6 staan nauw met elkaar in verbinding. Omega 6 bevordert ontstekingen en Omega 3 remt ontstekingen. Een ideale verhouding tussen omega 3 en 6 is 1:3. Nog beter mag altijd,  maar is bijna niet te halen in onze maatschappij waarin in bijna alle bewerkte producten omega 6 verwerkt is.

Omega 6 vind je vooral terug in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, margarine, koolzaadolie, raapzaadolie, smeerbare roomboter maar ook in koekjes, chips, nootjes en zelfs in pindakaas.

Ruim 9 op de 10 mensen scoren een veel slechtere verhouding omega 3 / omega 6 dan gewenst. Dit zorgt ervoor dat je lichaam veel minder goed vitamines en mineralen  uit voeding maar ook supplementen kan halen. Je kunt bijvoorbeeld een multivitamine slikken of heel veel groente en fruit eten maar bij een onjuiste verhouding omega 3/6 plas je de vitamines en mineralen die hierin zitten nagenoeg allemaal weer uit. 

90% van de Nederlanders eet niet 3 tot 4 keer per week vette wilde vis. Dikke kans dat jij hier ook bij hoort. Het is dan aan te raden om een zuivere visolie te gebruiken als supplement. 

Omega 3 is belangrijk voor gezonde cellen, maar ook een gezond hart en als goede ontstekingsremmer. Voldoende Omega 3 zorgt ook voor een goed werkend immuunsysteem.

Er bestaan veel verschillende soorten visolie, ik adviseer een zuivere visolie te nemen met een lage oxidatie waarde. Ook is het aan te raden voor gebruik van de visolie, je omega 3 en omega 6 waarden te laten meten en 5 maanden na dagelijks gebruik nog eens. Dan weet jij zeker dat je goed zit.